1 Gwiazda2 Gwiazdy3 Gwiazdy4 Gwiazdy5 Gwiazd (3 głosów, średnia ocena: 5,00 na 5)
Loading...

Bocian czarny w Pieninach

Bocian czarny został zauważony po raz pierwszy w tym sezonie nad potokiem Grajcarek w Szczawnicy, w Pieninach.

Długość ciała bociana czarnego to 95-100 cm, jest trochę mniejszy od bociana białego. Czarne ubarwienie o metalicznym połysku, brzuch biały. Zazwyczaj waży około 3 kg, a rozpiętość jego skrzydeł sięga od 145 do 210 cm.

Siedliskiem dla tego ptaka są lasy w pobliżu jezior, stawów i rzek, a także lasy górskie. Bociany te budują platformy z gałęzi w koronie drzew lub w górach na półce skalnej. Czym się żywi bocian, otóż w diecie znajdują się ryby, gady, wodne bezkręgowce, płazy, małe ssaki, duże owady.

Jest to gatunek objęty ochroną, jest wymieniony w Dyrektywie Ptasiej.

Ptaki te są duma Pienińskiego Parku Narodowego.

Zdjęcie wyróżniające zostało zaczerpnięte z birdwatching.pl.

TOP